Idolopoklonstvo u Primoštenu!

Nad Primoštenom će bdjeti 17 metara visok kip Gospe od Loreta, koja je zaštitnica Primoštena. Kip bi na primoštenskom brdu trebao biti postavljen u ožujku ili travnju iduće godine.

Općina Primošten već je objavila fotografije napretka radova. Postolje je već napravljeno. Neki govore da bi se za lijepoga vremena mogao vidjeti čak iz Italije.
Kip će se, kada bude dovršen, moći pogledati i iznutra jer će biti šupalj. Završna obrada je mozaička, od zlata, srebra i bojanog stakla. Koštat će oko dva milijuna kuna.. Spomenik je djelo arhitekata Arona Varge i mozaičara, akademskog kipara Miluna Garčevića, dok je vizionar čitavog projekta načelnik općine Primošten Stipe Petrina, koji projekt gura već 13 godina.

Put do pakla je popločan dobrim namjerama. Vjerujem kako gospoda Aron, Milun i Stipe ne misle ništa loše, ali istina je da svojim neznanjem uvode stotine, možda čak tisuće ljudi u idolopoklonstvo i konačnu smrt. Osobno ne bih htjela imati toliki teret na duši. Ispod je Biblijskim stihovima više pojašnjen grijeh idolopoklonstva.

“Moj narod gine, jer nema znanja!”(Hošea 4:6)

“Umišljajući da su mudri, postali su ludi te su zamijenili slavu besmrtnoga Boga kipovima, to jest slikama SMRTNOG ČOVJEKA, ptica, četveronožaca i gmazova. Istinu Božju zamijenili su lažju te se klanjaju i iskazuju štovanje STVORENJU umjesto STVORITELJU, koji je slavljen zauvijek. Amen.” (Poslanica Rimljanima 1:22, 23,25)

kip

“Idoli su njihovi srebro i zlato, ljudskih su ruku djelo. Usta imaju, a ne govore, Oči imaju, a ne vide. Uši imaju, a ne čuju, Nosnice, a ne mirišu. Noge imaju, a ne hodaju; Glas im iz grla ne izlazi. Takvi su i oni koji ih napraviše i svi koji se u njih uzdaju”. (Psalam 115:4-8)

Pazite dobro! Onoga dana kada vam je Jahve, Bog vaš, govorio isred ognja na Horebu, niste vidjeli nikakva lika, da se ne biste pokvarili, te da ne biste pravili sebi kakva klesana lika, kipa muškog ili ženskog obličja … ne daj se zavesti, da padneš pred njima i da im se pokloniš, jer ih Gospod, Bog tvoj, prepusti svima drugim narodima pod cijelim nebom.” (PnZ 4,15-16.19)

Istina je da nas jedino Bog može zaštititi. On je naš zaštitnik. Posrednik između Boga i čovjeka je Isus Krist. Posrednik između Boga i čovjeka nije Gospa. Naša draga Gospa, tj. Marija Isusova majka, sama sebe naziva službenicom Božjom. Ona je bila kanal kroz koji je Bog djelovao, bila je i ostala čovjek kao i mi, te svi mi kao i ona trebamo biti posude za plemenitu uporabu, tj. kanal kroz koji će Bog djelovati. Sveto Pismo na mnogo mjesta kaže da će konačna sudbina svih idolopoklonika biti u ognjenom jezeru. Samo Novi Zavjet spominje idole i idolopoklonstvo preko trideset puta. Svaki put u negativnom kontekstu. Iza kipova stoje Sotona i demoni. Da idolopoklonici neće imati udjela u kraljevstvu Božjem piše na više mjesta: 1. Korinćanima 5:10, 1. Korinćanima 6:9,Galaćanima 5:20, Efežanima 5:5, Otkrivenje 21:8, Otkrivenje 22:15.

I što sada napraviti ako ste upravo dobili spoznaju da ste bili u idolopoklonstvu? Odgovor slijedi: Bog je dobar, pokajte se, zamolite Ga za oprost i oprostiti će vam, On je bogat milošću, te počnite čitati Bibliju, Božju Svetu Riječ koja nam je upućena.

“Obratite se, dakle i povratite od svih svojih nedjela i grijeh vam vaš neće biti na propast! Zašto da umirete? Ja ne želim smrti nikoga koji umre – riječ je Jahve Gospoda. Obratite se, dakle i živite!” (Ezekiel 18:30-32)

 

Comments

comments