Katolička vjera u crkvenoj predaji

Nemoguće je znati pravu katoličku vjeru, ako nismo čitali knjige i spise ranih crkvenih otaca.

Oni su skovali izraze „predaja“, „sukcesija“, „katolička“ i druge. Da bismo ispravno razumjeli što ti izrazi znače, potrebno je pročitati što su oni o tome mislili i pisali. Za mene osobno je bila velika radost čitati djela Klementa Rimskog, Justina Mučenika, Ignacija Antiohijskog, Polikarpa, Ireneja, Tertulijana, Klementa Aleksandrijskog, Ciprijana i mnogih drugih. Čudesno je kako su neki njihovi spisi tako aktualni („živi“) i za nas danas. Kako snažnu vjeru i otkrivenja su imali! Njihova nas djela mogu ohrabriti i uputiti. S radošću dijelim s vama dio onoga što je i mene oduševilo. Krajem 1984. godine, kroz različita čudesa i nadnaravnu Božju intervenciju, Damir Šićko Alić susreo je Boga i doživio Njegovu ljubav. Predao je svoj život Isusu Kristu i doživio istinsko biblijsko obraćenje. Tijekom idućih nekoliko mjeseci, njegov život se potpuno promijenio. On je utemeljitelj Kršćanskog centra „Riječ Života“ i pastor istoimene rastuće crkve. Dinamičan je propovjednik i biblijski učitelj koji s jasnoćom poučava Božju Riječ. Ima počasni doktorat iz teologije s Florida Beacon College and Seminary iz Jacksonvillea u Floridi (SAD)

Kako je bilo na predstavljanju knjige  Katolička vjera u crkvenoj predaji

Predstavljena knjiga ‘Katolička vjera u crkvenoj predaji’ Damira Šićka Alića

Knjiga Katolička vjera u crkvenoj predaji Damira Šićka Alića je važan doprinos poznavanju misli ranokršćanskih pisaca na hrvatskom jezičnom području, rečeno je u petak navečer na predstavljanju u Europskom domu.
Knjigu su, uz autora, predstavili povjesničar Danko Dujmović, povjesničarka Bernadica Jurić te povjesničar i teolog Tomislav Vidaković. Knjigu je izdala Obiteljska kršćanska knjižara.

 

Dujmović je rekao da se kroz čitavo djelo proteže misao da bi katolička vjera trebala biti utemeljena na nepromjenjivoj poruci Svetog pisma te da autor zbog toga naglašava važnost izvornosti poruke i pokušava rekonstruirati katolički nauk i praksu kakav je postojao u vrijeme nastanka kršćanstva. Osim Novog zavjeta, kao izvor koristi djela crkvenih otaca nastala u razdoblju otprilike do 4. stoljeća.

“Vraćajući se natrag k ocima, na ‘izvore’, otkrit ćemo što su rani kršćani vjerovali i prakticirali. Što smo bliže ‘izvoru’, to je duhovna ‘voda’ čišća, svježija, a mi smo bliže izvornoj Isusovoj poruci i izvornom kršćanstvu”, citirao je Dujmović autora.

Rekao je kako autor, umjesto da rekonstruira izvorno kršćanstvo, zapravo dekonstruira nastale tradicije, običaje, teorije, prakse i vjerovanja koji su se razvijali i taložili od 4. stoljeća.

Poznato je, kazao je Dujmović, da se Crkva iz progonjenog pokreta, nakon 313. počela institucionalizirati, a taj je proces postao još intenzivniji nakon 395. kada je kršćanstvo postalo službenom religijom u Rimskom Carstvu. Time je krenulo kruto formaliziranje kršćanskog kulta, odnosno u praktičnom smislu krenuo je običaj zadovoljavanja propisane forme koja je preuzela primat pred Bogom, rekao je. U takvim okolnostima u prvi su plan počeli izbijati i konkretni interesi institucije, bilo da je riječ o političkoj moći ili materijalnoj koristi, pa su pojedinci unutar institucije, vođeni time, uvodili različite doktrine i prakse koje nisu temeljene na nepogrešivoj poruci Svetoga pisma, kazao je Dujmović.

Knjiga je pisana pitko, jednostavno, autor čitatelja ne uvjerava niti nagovara, već jednostavno iznosi svoju tezu s argumentima, rekao je.

Jurić je rekla da autor u knjizi pokazuje kako su određena zbivanja tijekom povijesti utjecala na deformiranje izvorne poruke nauke o Kristu. “Uz pronicljive autorove zaključke, temeljene na mnoštvu dokumenata, knjiga je i odlično štivo koje može poslužiti daljnjim i dubljim istraživanjima ove teme”, istaknula je.

Vidaković je istaknuo da je knjiga izuzetno važan doprinos poznavanju misli ranokršćanskih pisaca na hrvatskom jezičnom području. “Mnoštvo navoda iz izvornih djela čini pravu riznicu vrijednih ulomaka tih autoritativnih djela”, rekao je.

Damir Šićko Alić, autor knjige i predsjednik Saveza crkava “Riječ Života” u Hrvatskoj, u pogovoru knjige kaže kako poznavanje ranocrkvene predaje može pomoći u formiranju boljih stavova i praksi. Proučavajući Pismo i nauk ranocrkvenih učitelja (crkvenih otaca) i primjenjujući ga u svom životu (onoliko koliko je to u skladu s učenjem Pisma), ostat ćemo u pravoj katoličkoj vjeri”, poručio je.

 

Izvor: narod.hr

 

Comments

comments