Petr Jasek: Sud je donio presudu

Nedavno smo pisali o češkom kršćaninu, imenom Petr Jasek, koji se već godinu dana nalazi u zatvoru u Sudanu. Ove godine, 29. siječnja sudac je donio presudu kojom bi Jasek trebao ostati u zatvoru doživotno, te je uz njega osudio još dvojicu sudanskih kršćana iz Sudanske Kristove Crkve (SCOC) na 12 godina zatvora radi “špijuniranja”.

Češki ministar vanjskih poslova u Pragu je izjavio kako je osuda neosnovana te kako je Jasek bio u Sudanu samo kako bi pomogao kršćanima. Prema AP News ministrov zamjenik će otputovati u Sudan kako bi pokušao pregovarati o Jasekovom puštanju.

Tužitelji su tužili Jaseka za kaljanje slike Sudana time što je bilježio progonstva izjavljujući kako je provodio “neprijateljske aktivnosti prema državi koje prijete nacionalnoj i socijalnoj sigurnosti” u Sudanu.

Odvjetničko društvo Middle East Concern (MEC) u izjavi za novinare dodatno je pojasnilo kako je predviđeno da osim toga još i 21 mjesto štovanja bude uništeno. Organizacija je zamolila za molitve za trojicu osuđenih kršćana da bi upoznali Gospodinovu snagu i utjehu tokom vremena provedenog u zatvoru; mudrost za odvjetnike koji ih brane; za pošten žalbeni postupak te da bi sva trojica uskori bili otpušteni. Također su zamolili za molitve za Sudan po pitanju povećanog pritiska na kršćane te da bi kršćani upoznali Gospodinov mir i za službenike koji su uključeni u suđenje kako bi zavolili milosrđe, djelovali pravedno te naučili o Isusu i odlučili Ga slijediti.

“…jer mnogo može ustrajna molitva pravednika.” (Jak 5:16)

Comments

comments