Baby Box – kutija za neželjenu djecu

dropSvake godine, stotine neželjenih beba napušteno je na ulicama Seula, u Južnoj Koreji. Da bi učinio nešto u vezi te krize, pastor Lee Jong-Rak u Jusarang sirotištu osmislio je “Baby Box” (Drop Box).

“Baby Box” je kutija koja je dijelom u sirotištu i koja se može izvući, te se u nju može sigurno ostaviti neželjeno novorođenče. Kutija je obložena dekama i grijačima da bi beba bila na toplome. Kada je beba stavljena u kutiju, alarm upozorava članove osoblja da unesu dijete unutra.

Kultura Južne Koreje postavlja visoke standarde i vrednuje fizičko savršenstvo, tako da su mnoga djeca koja su ostavljena u Baby Boxu rođena s invaliditetom, uključujući gluhoću, sljepoću, cerebralnu paralizu i Downov sindrom.

PLee drop boxOd 1998. godine, sirotište je prihvatilo, odgojilo i voljelo desetke i desetke djece. To su deseci i deseci čudesnih priča o vjeri i ljubavi, deseci i deseci izbjegnutih tragedija. 

“Jedna majka mi je rekla da je nabavila otrov da ubije sebe i svoje dijete”, rekao je pastor Lee. “Rekao sam joj: ‘Nemojte to učiniti, već dođite k nama sa svojim djetetom.'”

Sada, Leejev rad ne mijenja živote samo u Južnoj Koreji, već u cijelom svijetu. Kada je Brian Ivie, USC student filma, čitao o pastoru Leeju u “Los Angeles Timesu”, odlučio je otputovati u Seul i dokumentirati rad sirotišta. Dok je radio film, njegov se život promijenio iz temelja.

“Postao sam kršćanin dok sam stvarao ovaj film”, rekao je Ivie. “Kada sam počeo dokumentirati i kada sam vidio da sva ova djeca dolaze preko Drop Boxa – to je za mene bilo kao bljesak, otkrivenje s neba. Baš kao što su ova djeca s teškoćama u razvoju imala iskrivljena tijela, tako sam je imao iskrivljenu dušu. A Bog me je ipak volio”.

Pogledajte inspirativnu priču o pastoru Lee Jong-Raku i njegovom Baby Boxu:

{source}<iframe src=”//player.vimeo.com/video/41412962″ width=”700″ height=”400″ frameborder=”0″ webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>{/source}

Izvor: www.christianpost.com

Comments

comments