Progonstvo kršćana u porastu

Godina 2014. je bila najgora po pitanju progonstva kršćana, sve dok ju 2015. nije prestigla. 


Na popisu World Watch List organizacije Open Doors može se vidjeti kako su progonstva u zemljama Afrike 2015. brojem prestigla zemlje Bliskog istoka. „Open Doors USA je predvidjela da, dok su kršćani 2014. bili suočeni sa najgorim progonstvima u modernoj povijesti, najgore tek ima doći“ izjavila je organizacija. „Ta se izjava nažalost ispunila 2015. – progonstvo kršćana je poraslo na svakom kontinentu.“

Prošle godine preko 7000 kršćana je ubijeno radi svoje vjere. Taj broj je drastično porastao sa 4344 u 2014. i 2123 u 2013. Ti brojevi ne uključuju Sjevernu Koreju niti dijelove Iraka i Sirije jer je iz tih dijelova teško dobiti točne brojke, rekli su iz organizacije Open Doors. Osim toga, 2400 crkava je oštećeno ili napadnuto diljem svijeta, što je više nego duplo u odnosu na 2014.

„Vlade svijeta u sve većem su strahu od islamskih ekstremista i odgovaraju ili jačanjem nacionalizma kao protusile ili pooštravanjem propisa i povećanim nadzorom svakog religijskog izričaja,“ piše u izvješću Open Doors.
Samo četiri od 10 zemalja gdje su najveća progonstva su na popisu najnasilnijih zemalja svijeta, prema organizaciji Open Doors. Nigerija i Pakistan su na vrhu, a slijede Irak, Sirija, Mijanmar, Srednjoafrička Republika, Egipat, Meksiko, Sudan i Indija.

Božja riječ kaže: „Sjećajte se sužanja kao da ste s njima zasužnjeni; onih koje zlostavljaju, jer ste i sami u tijelu!“ Stoga, ne zaboravimo moliti za svoju braću i sestre koji nam možda nisu blizu u tijelu, ali jednako su im potrebne naše molitve.

Kalendar za molitvu

Comments

comments