Predsjednički Apel za molitvu – 1984.

Godine 1984., Senat Sjedinjenih Američkih Država uzeo je u razmatranje da ustavnim amandmanom odobri dobrovoljnu, usmenu molitvu učenika u javnim školama.

Na današnji dan, 25. veljače 1984., predsjednik Ronald Reagan iskoristio je svoje tjedno javljanje na radiju i apelirao Amerikancima da podignu svoj glas u prilog molitvenom amandmanu.

Citat:

“Mojim kolegama Amerikancima:

– Još od ranih kolonijalnih dana, molitva u školi prakticirala se i cijenila kao važan dio tradicije. Doista, za gotovo 200 godina povijesti našeg naroda, to se smatralo prirodnim izrazom naše vjerske slobode. No, 1962. godine Vrhovni sud izrekao je kontroverznu odluku o zabrani molitve u javnim školama.

– Ponekad si ne mogu pomoći, ali osjećam da se Prvi amandman okrenuo naglavačke. Zato pitajte sebe: Može li zaista biti istina da prvi amandman dopušta nacistima i pripadnicima Ku Klux Klana da marširaju na javnim mjestima, zagovarajući istrebljenje ljudi židovske vjere i podređivanje crnaca, a isti amandman zabranjuje našoj djeci da izgovaraju molitvu u školi?

– Do 80 posto američkog naroda podržava dobrovoljnu molitvu. Oni razumiju što su utemeljitelji namjeravali. Prvi amandman Ustava nije napisan kako bismo zaštitili ljude od religije; amandman je napisan da zaštiti religiju od državne tiranije.

– Izmjene i dopune kažu: ‘Kongres neće donijeti nikakav zakon o propisivanju religije ili o zabrani njenog prakticiranja.’ Što bi moglo biti jasnije?

– A mi sada govorimo našoj djeci kako nemaju pravo moliti u školi. Glupost. Tezulja na vagi isuviše je pretegla na stranu netrpeljivosti protiv istinske vjerske slobode. Vrijeme je za vraćanje ravnoteže…

– Naš amandman potvrđuje da niti jedno dijete neće biti prisiljeno moliti molitvu. Doista, on to izričito navodi. Niti će država moći sastaviti riječi bilo kakve molitve. No, sudski se ne može zabraniti našoj djeci da dobrovoljno, svojim ustima mole u svojoj školi… ”

Izvor:
Reagan, Ronald. “Radio obraćanju naciji na molitve u školama,” 25. veljače 1984. godine.

IZVOR: www.christianhistoryinstitute.org

Comments

comments