Šestorica protestanata živi spaljeni u Canterburyju

lomaca1Šestorica protestanata živi su spaljeni u Canterburyju poradi svojih vjerskih stavova –Stephen Kempe, William Waterer, William Prowting, William Lowick, Thomas Hudson, i William Hay.

Na današnji dan sjećamo se vjernih koji su platili životom ispovijedanje svoje vjere. Važno je znati da sloboda koju danas uživamo nije prošla bez cijene i slava Bogu za braću koja su nam utrla put.
Danas kad većina ljudi govori da je “protest” završio i većina vjernih naginje nekakvom ujedinjenju s onima koji su i počinili ova zvjerstva u ime “Krista”,  neka nam ovo bude podsjetnik da naš neprijatelj nikada ne spava (1. Petrova 6:8). Nije to bilo ni tako davno, zapravo se ovo događa sve vrijeme pa i danas. Demon religije nije nestao, samo je promijenio strategiju, ali cilj mu je uvijek da ukrade uništi i zakolje(Ivan 10:10). Ozbiljnost autoriteta Biblije nije samo protestantska fraza, već poslušnost, odnosno vjera za koju vrijedi umrijeti.
Dok su bili suočeni s kaznom mogli su se odreći svoje vjere i mislim da ih Bog ne bi osudio, ali su smatrali velikom čašću prihvatiti kaznu poradi Krista i time su baštinili “bolje uskrsnuće” o kojemu apostol Pavao govori. Stoga ishod njihove vjere nije bila smrt već uskrsnuće. Na taj način su se izdvojili iz svoje generacije, a njihovo je vjerovanje postalo bezvremensko svjedočanstvo o Isusu i poziv nama danas da našim životima ostavimo trag za onoga koji je platio cijenu za naše grijehe. Njemu neka je slava.

Izvor: www.christianhistoryinstitute.org

Comments

comments